LAINSÄÄTÄJÄN NOLLASOPPARI

Petteri Oksa

Kirjoittaja on Petteri Oksa, joka toimii elinkeinopoliittisena asiamiehenä Insinööriliitossa

Kaikki, siis aivan kaikki, tietävät, että ei kansanedustajia koko ajan tarvita. Lakeja säädetään vain silloin tällöin. Ei heillä siinä välissä mitään järkevää tekemistä ole. Näkeehän sen. Eduskuntatalon suuri sali kumisee tyhjyyttään, kun kansanedustajat joutuvat käymään kaikenmaailman kokouksissa, avajaisissa, urheilukilpailuissa ja seminaareissa. Osa edustajista kuuluu jopa opiskelevan.

Taitaa olla tuottavuusluvut kateissa, joten eiköhän ryhdytä parantamaan tuottavuutta. Minulla on hyvä idea: Laitetaan lainsäätäjät nollasopimuksilla töihin. Eli eduskunnan pääsihteeri soittelee edustajille, kun hallitukselta on tullut lakiesitys, joka tarvitsee säätämistä.

Näin homma menee:
”Eduskunnan pääsihteeri tässä terve! Nyt olisi laki säädettävänä, että jos ehtisit illaksi talolle töihin?”, kuuluu reipas kysymys puhelimessa
”Tota noin… Mulla on kyllä juontokeikka marketissa ja sen päälle tentti. Vähän vaikeaa on”, vastaa edustaja epävarmasti.
”No ei se mitään. Kaikki kokoomuslaiset ovat kyllä tulossa, niin saadaan nämä verolait tästä hyvin säädettyä. Tulet sitten seuraavalla kerralla”, vastaa virkamies jo tiukemmin.
”Ai ne on kaikki, jos mä sit…”, aloittaa kansan valitsema, mutta liian myöhään. Virkamies on jo ehtinyt katkaista puhelun. Tuuttaus kertoo, että virkamies on jo soittanut seuraavalle.

Tämä oli laatuaan hyvä tapaus. Mutta entä sitten, jos maahan sattuu hallitus, joka ei saa lakiesityksiä eduskuntaan, syystä tai toisesta. Eihän sellaista hallitusta maahan tietysti koskaan tule, satua sellainen, mutta jos kuitenkin..

Jos näin käy, ei ole kansalaisella tarvetta valittaa edustajien korkeista palkoista. Vai mitä ajattelette seuraavasta?
”Nieminen tässä terve”, esittelee pirteä ääni puhelimeensa vastaavalle pääsihteerille. ”Minulla kun on tämä työsopimus ollut nyt jo vuoden voimassa, mutta ei vaan ole näitä kansanedustajan töitä ollut. Niin sitä kyselen, että koska saisin tulla, kun tuli vaaleissakin luvattua kaikenlaista, työntekijöiden oikeuksien parantamista ja parempaa toimeentuloa lapsiperheille.”
”Niin, niin tietysti”, virkansa puolesta empaattinen ääni vastaa. ”Katsos kun nyt on sellainen juttu, että tämä sopimus toimii niin, että me soitamme sinulle, kun niitä lakeja on taas säädettävänä. Mutta onhan tässä myönteinenkin puoli, ehdit tavata äänestäjiä rauhassa.”
”No mutta kun tuli vaalilainaakin otettua, vähän on toimeentulon kanssa vaikeaa. Eikö kuitenkin jotain, edes jotain pientä, eikö edes yhtä asetusta olisi”, edustaja anelee hieman masentuneella äänellä.
”On tämä kyllä ikävää, mutta nyt ei vaan ole mitään. Mutta hei, älä suotta murehdi, kun et ole täällä, et ainakaan joudu huonoon valoon poissaolotilastoissa”, virkamies lohduttaa.

Mitä säästöä syntyykään, ja suoranaisia etuja kansan valitsemille edusmiehille ja -naisille. Äänestäjä ei voi valittaa, että edustaja etääntyy kansasta, kun hänen ei tarvitse sulkeutua Arkadianmäen graniittikaltereiden taakse säätämään lakeja. Kansan valittu ehtii notkua ostareilla vaalien välilläkin.
Eiköhän asia liene jo näillä esimerkeillä varma. Laitetaan kansanedustajat nollasopimuksille töihin, niin näkevät, miten mukavaa työelämä nykyään on.
Eipä tule turhaa hinkua vaikuttaa asiaan ja muuttaa lakeja niin, että nollasopimukset tykkänään kiellettäisiin.

--> --> --> -->