0-sopimusten määrä yllätti tilastotutkijan

”Paljon joustavaa työvoimaa”

Suomessa on Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vähintään 83 000 ihmistä, joilla on nollatuntisopimus. Eli töitä voi olla kaikkea nollan ja 40 tunnin välillä viikossa.

Tilastokeskuksen erikoistutkija Anna Pärnänen ei lähde arvioimaan, onko suuri luku hyvä vai huono asia. Hän toteaa kuitenkin, että kyseessä on melkoinen joukko joustavaa työvoimaa työnantajille.

Tutkimuksen tulos oli Anna Pärnäselle yllätys.

– Kyllä tämä pienoinen tai vähän suurempikin yllätys oli. Etukäteisarvio oli, että heitä olisi jotain 30 – 40 000.

Nollasopimuslaisten määrä voi olla jopa nyt tutkittua suurempi. Anna Pärnäsen mukaan muun muassa siksi, että kaikki eivät ehkä ymmärtäneet tutkimuksen kysymystä. Ja toisaalta taas ne, joilla 0-sopimus tarkoittaa samaa kuin jatkuva, kokoaikainen työ, eivät ehkä laske itseään nollasopimuslaisten joukkoon.

Jatkuvasti täyttä työviikkoa tekeviä nollasopimuslaisia on kolmannes koko joukosta eli liki 30 000 ihmistä. He tekevät töitä ilman irtisanomissuojaa tai muita toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen etuja.

Kuitenkin reilusti yli puolet tutkimukseen vastanneista kertoi, että ansiotyö nollasopimuksella on heidän pääasiallinen toimeentulonsa lähde.

Millainen tämä toimeentulo sitten on?
Sitä ei erikoistutkija Anna Pärnäsen mukaan ole selvitetty eikä tutkittu.
– Mutta selvää on, että kun työtunteja on vähemmän kuin kokoaikatyössä, on toimeentulokin silloin heikompi.

Katso koko haastattelu osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=i8P3rFN7l_4

Lisätietoja: tiedotus@operaatiovakiduuni.fi

--> --> --> -->