Nollatuntisopimusten väärinkäyttöä ei haluta rajoittaa: Hallituspuolueet EK:n talutusnuorassa

Operaatio Vakiduunin aktiivit uskovat, että eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan enemmistö on murskaamassa toiveet saada parannuksia nollatuntisopimuksilla työskentelemään pakotettujen asemaan.

– Valiokunnan hallituspuolueiden porvarienemmistö esittää vain hurskaita toiveita ja selvityksiä. Näin siitä huolimatta, että valiokunnan mietinnössä myönnetään kaikki kansalaisaloitteen esille nostamat ongelmat, sanoo Vakiduuni-aktiivi Mika Kolehmainen.

Kolehmaisen mukaan valiokunnassa vähemmistöön jääneet SDP:n, vasemmistoliiton sekä kristillisten edustajat olisivat halunneet määritellä työaikalaissa vaihtelevan työajan sopimukset niin, että työsopimuksissa ei olisi mahdollista sopia pelkästään nolla tuntia tai 0 – 40 tuntia. Vaihteluväli takaisi aina minimitunnit, jotka työnantaja korvaisi. Työsopimusta solmittaessa tulisi työaika sopia vastaamaan työntekijän työsuhteen aikana todellisuudessa tehtävää työaikaa.
Nollatuntityöntekijä ja kampanja-aktiivi Nina Kokkinen syyttää hallituspuolueita EK:n talutusnuorassa kulkemisesta.

– Olen todella pettynyt hallituspuolueiden linjaukseen valiokunnassa. Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta ovat EK:n talutusnuorassa, vaikka mietinnössä sanovat allekirjoittavansa nollatuntityöhön liittyvät ongelmat. Hallituspuolueiden mukaan nollatuntityöntekijöitä saa siis jatkossakin käyttää hyväksi työmarkkinoilla, Kokkinen ihmettelee.

Kolehmaisen ja Kokkisen katseet kääntyvät nyt erityisesti työministeri Jari Lindströmiin (ps.).

– Kun kävimme häntä tapaamassa, oli viesti selvä. Hän haluaa parantaa nollatuntityöntekijöiden asemaa ja tulee tekemään kaikkensa, että asia etenee hallituksessa ja työmarkkinajärjestöjen kanssa, vaikka EK sitä vastustaakin, Kolehmainen kertoo.
– Mikä on työmiestaustaisen Lindströmin seuraava siirto? Ministerillä on edelleen täydet valtuudet viedä asiaa eteenpäin halutessaan, Kolehmainen ja Kokkinen korostavat.

Lisätietoja:
Mika Kolehmainen, puh. 044 302 0514

--> --> --> -->