Nollatuntityöntekijät jäivät hallituksen poliittisen jyrän alle

Työministeri Jari Lindström lupaili ministerikautensa alkuaikoina parantaa nollatuntityöntekijöiden asemaa. Näillä lupauksilla pyyhittiin kuitenkin pöytää, kun Sipilän hallitus päätti tanakasti jo puoliväliriihessä, että nollatuntityöntekijöiden asemaa ei paranneta täydentämällä lainsäädäntöä työajan vakiintumista koskevilla säännöksillä. Ihmettelemme, miksi ministeri Lindström petti nollatuntityöntekijät?

Työntekijäjärjestöt olivat tämän jo oikeuskäytännössäkin omaksutun menettelytavan puolesta. Sen sijaan Sipilän hallitus jyräsi poliittisella ohjauksella kunnioittamatta kolmikantaista lainsäädäntövalmistelua ja päätti päinvastoin lisätä lakiin ns. vaihtelevan työaikaehdon käsitteen, jolla käytännössä laillistetaan nollatuntisopimusten tekeminen.

Jatkossa olisi siis Lindströmin, Sipilän, Orpon ja koko hallituksen mielestä reilua, että työntekijälle voidaan tehdä nollatuntisopimus, jos työn määrä vaihtelee ennakoimattomasti ja epäsäännöllisesti. Lisäksi työnantajan on arvioitava nollatuntityön määrä etukäteen. Arvio ei sido työnantajaa, ja työajan muuttuessa tehdään vain uusi arvio. Näin nollatuntityöntekijä joutuu arviorulettiin. Mitään sanktioita nollatuntiruletista ei tietenkään ehdoteta.

Nollasopimukset tulevat työehtosopimuspöytiin

Politiikassa ja heikompien aseman kunnioittamisessa pätee kuitenkin eräs vankkumaton sääntö: Minkä taakseen jättää, sen takuuvarmasti edestään löytää. Hallitus onkin nyt saattanut astua omaan ansaan, koska työntekijöiden edunvalvontakoneisto valmistelee parhaillaan omia neuvottelutavoitteitaan tulevalle liittokohtaiselle sopimuskierrokselle.

Hallitus on juuri sopimusneuvottelujen alla laatinut lakiesityksen, jolla laillistetaan nollatuntityösuhteet. Hallitus siis haluaa tieten tahtoen lyödä kapuloita rattaisiin tulevissa työmarkkinaneuvotteluissa.

Samaan aikaan nollatuntityöntekijöiden lukumäärä jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi kesätyöntekijöiden nollatuntityösuhteet ovat tänä kesänä yleistyneet hälyttävästi palkansaajaliikkeen kesäduunari-infon tietojen mukaan. Ammattiliitot ovat jo julkistaneet yhteisiä neuvottelutavoitteitaan, joista keskeisimpiä on nollatuntityöntekijöiden aseman parantaminen työehtosopimuksissa. Jos heikkojen aseman parantaminen ei kiinnosta poliitikkoja, on työ tehtävä työmarkkinaneuvotteluissa.

Lisätiedot:

Petteri Männistö 0400514403

Antti Maijala 0445189935

--> --> --> -->