Työministeri Lindström petti lupauksensa nollatyöntekijöille

Operaatio Vakiduuni -kampanjan mielestä työministeri Jari Lindström petti lupauksensa nollatuntityöntekijöiden aseman parantamisesta. Hallitus laillistaisi nollatuntisopimukset ja sitä kautta työntekijöiden kyykyttäminen saa jatkua. Lakiesitys on yksipuolisesti työnantajamyönteinen, eikä se kauniilla puheilla muuksi muutu. Se ei sisällä velvoitetta työajan vakiintumisesta millään aikavälillä, vaan työntekijän on itse pyydettävä työnantajalta neuvottelua, jossa tuntimäärä tarkistetaan. Neuvottelun tulos ei kuitenkaan sido työnantajaa. Mitään sanktioita ei työnantajalle tule, vaikka arviota välillä muutettaisiinkin. Käytäntöjen valvonta tulee olemaan hankalaa.

Myönteistä esityksessä on, että lakiin tulee säännökset työntekijöiden oikeudesta sairausajan palkkaan ja irtisanomiskorvaukseen. Lisäksi ilman työtunteja jääneen työntekijän karenssi lievenee, jos hän irtisanoo itsensä. Työntekijälle tulee myös oikeus kieltäytyä työtunneista, joita ei ole merkitty työvuorolistaan etukäteen.

Hallitus luomassa halpatyömarkkinat Suomeen

Työministeri Jari Lindström sanoi 14.12. MTV:n haastattelussa: ”Olemme menossa sitä kohti, että palkkaa täydennetään sosiaaliturvalla”. Ministeri Lindström ei tiedä mistä puhuu tai uskoo porvareiden lobbareiden puheet. Nykyinen tilanne on jo riittävän epäoikeudenmukainen. PAM:n selvityksen mukaan vähittäiskaupan työntekijöille maksetaan yhteiskunnan verovaroista yli 30 miljoonaa euroa sosiaalitukina riittämättömän palkan takia. Yhteiskunta, eli veronmaksajat, maksavat yritysten palkkakuluja tulevaisuudessa yhä enemmän.

Operaatio Vakiduuni -aktiivi Petteri Männistö täräyttää: ”Hallitus on luomassa halpatyömarkkinat Suomeen. Työntekijälle ei haluta maksaa elämiseen riittävää palkkaa ja vähäisiä ansioita täydennetään kehnolla sosiaaliturvalla. Tämä yhdistelmä ajaa tietyt työntekijät köyhyyskierteeseen.” Männistö näkee nollatuntisopimusratkaisussa yhtäläisyyksiä hallituksen parjattuun aktiivimalliin: ”Aktiivimalli pakottaa vastaanottamaan osa-aikatyötä ja ns. ilmaistöitä. Tulevaisuudessa välitetään nollatuntityötä, joka on pakko ottaa, vaikka palkka ei riitä elämiseen.”

 

Lisätietoja:

Petteri Männistö, 0400 514 403

Jussi-Pekka Ahonen, 040 565 7193

--> --> --> -->